Skip to content

Hovedgrunnen til å avstå fra å bruke eiendomsmegler i forbindelse med boligsalget er at det kan bli ekstra lukrativt, da du sparer meglerhonoraret/-provisjonen og du har selv den totale kontrollen. Motargumentet er at du da må ordne alt selv, noe som krever både tid og struktur/selvdisiplin.

Når du har besluttet at du ønsker å selge boligen selv, er det en del ting å huske på. Her er stikkord for fremgangsmåten for «Selg din bolig selv»:

 • Bruk tid på å forberede deg godt og lage en plan over dine gjøremål. Det gjør alt enklere og mer oversiktlig i gjennomførelsen.
 • Tenk gjennom hva du må gjøre for å få boligen din klar for salg og påbegynn prosessen.
 • Innhent informasjon om boligen.
 • Engasjer takstmann for Boligsalgsrapport, Tilstandsrapport eller Verditakst, samt utarbeidelse av planskisse.
 • Tenk på hvilke markedsføringstiltak som bør gjøres og hvilke salgskanaler du vil bruke.
 • Gjør boligen klar for visning og salg.
 • Budrunde
 • Oppgjør

De aller fleste boligselgere har grundig kjennskap til sin egen bolig og sitt eget nærområde. Du har nok allerede de fleste og beste salgsargumentene for nettopp salget av din egen bolig.

Opplysningsplikt
Som selger plikter du å legge frem alle opplysninger om eiendommen som kjøper skal kunne regne med å få. Dette inkluderer eksempelvis tinglyste veirettigheter, forpliktelser for eiendommen, offentlige avgifter osv. Ikke minst har du opplysningsplikt med tanke på skader eller feil på boligen, som du vet om. Velger du en dyktig fagkyndig takstmann, vil han beskrive det i Boligsalgsrapporten/Tilstandsrapporten/ takstdokumentet. Sørg også for å benytte en takstmann som kan beregne verdien på boligen. Det finner du ved bruk av en av Norges Takseringsforbunds (NTF) mange dyktige takstmenn.

NTF: http://www.ntf.no

Bestill Boligsalgsrapport, Tilstandsdokument eller takst her: http://taksteksperten.no/bestillingsskjema/

Lag en oversikt og opplys om boligens eventuelle feil/skader. Da kan ikke kjøper påberope seg uvitenhet om slike forhold.

Informasjon om boligen
Hent inn informasjon om boligen din. Benytt eksempelvis http://www.seeiendom.no. Der finner du enkelt matrikkelnummeret (nummeret eiendommen har i de offentlige registrene) til din bolig (din egen adresse har du jo).

Hent din egen «eiendomsmeglerpakke» via: http://www.infoland.no/portal/infoland/forsiden/sokeiendom

Da vil du blant annet få reguleringsbestemmelser, kommunale avgifter, ferdigattest/brukstillatelse (forefinnes ikke på alle boliger, men for de fleste), grunnkart og bekreftet grunnboksutskrift. Kostnaden for denne tjenesten varierer i forhold til hva du bestiller.

Du kan også bestille opplysninger via Statens kartverk: http://www.kartverket.no

Boligsalgsrapport, Tilstandsrapport eller takst
Bestill Boligsalgsrapport, Tilstandsrapport eller takst av en autorisert takstmann og benytt en med lokalkunnskaper for ditt område.

Mange dyktige takstmenn finner du her: http://www.ntf.no

Benytt anledning og bestill utarbeidelse av planskisse av takstmannen. De fleste takstmenn tilbyr også denne tjenesten.

Bestill Boligsalgsrapport, Tilstandsdokument eller takst her: http://taksteksperten.no/bestillingsskjema/

Energimerking
Energiattest må foreligge ved alle boligsalg. Du kan utføre energimerking selv: http://www.energimerking.no/no/Energimerking-Bygg/Energimerking-av-bolig
eller du kan bestille energiattest av takstmannen din. Det er en tjeneste de fleste takstmenn tilbyr.

Fotograf:
Her er det mange å velge mellom og mange har egne nettsider, slik at det er lettere å sammenligne. Husk at bildene må brukes slik de er og ikke kan endres på, så sørg for at alt ser pent ut når fotografen skal komme. Fjern alt som kan virke forstyrrende på bildene i prospektet og annonsen.

Det finnes også muligheter for å få utarbeidet videofremvisning av din bolig.

Boligstylist
En boligstylist er flink til å få frem det som er flott ved ditt hjem, ved å fjerne unødvendige ting og legge til der det passer. Det kan være enkle grep, som får boligen til å se bedre ut for dem som skal se på den. Det er mange boligstylister å velge mellom og de har gjerne nettsider med bilder fra tidligere oppdrag.

Prospektet
Du er nå klar til å lage prospektet. Dette kan du fint lage selv og trykke/skrive ut hjemme eller få det trykket hos et av de mange firmaene som lager trykksaker. Hva du velger kommer helt an på hva slags utstyr du har og hva du ønsker. Husk å bruke høyoppløselige bilder om du lager prospektet selv. Hvis ikke kan bildene bli uklare etter trykk, selv om det ser fint ut på skjermen. Ved bruk av et trykkeri vil de hjelpe deg, så det er bare å spørre om råd.

Har du bruk for en tekstforfatter, finnes det mange å velge mellom og de finnes på nettet. Uansett er det lurt å lese korrektur noen ganger før det hele går i trykken, slik at du fanger opp det som er av trykkfeil før det er for sent.

Prospektet må inneholde følgende:

 • Eiendomsopplysninger
 • Reguleringsbestemmelser
 • Grunnboksutskrift
 • Boligsalgsrapport/Tilstandsrapport eller Verditakst og helst planskisse
 • Bilder
 • Budskjema

 

Bestill Boligsalgsrapport, Tilstandsdokument eller takst her: http://taksteksperten.no/bestillingsskjema/

Back To Top