Skip to content

Svensken, dansken og nordmannen – ulikheter i boligsalg

Å kjøpe bolig i Norge, Sverige og Danmark er svært ulikt. Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet kaller det en «risikosport» å kjøpe bolig i Norge og han har mange med seg.

I Sverige har kjøperen stor undersøkelsesplikt ved boligkjøp. Kjøperen er imidlertid ikke bundet av budet. I de fleste tilfeller engasjeres en takstmann for gjennomgang av boligen. Eventuelle feil som avdekkes, gir grunnlag for forhandlinger før bindende kontrakt skrives.

I Danmark har de en valgfri ordning (gjelder ikke for leiligheter). Selger har i utgangspunktet 10 års ansvar for skjulte feil og mangler, men kan fri seg fra dette ansvaret ved å fremlegge tilstandsrapport, stikkprøvekontroll av el-anlegget og skaffe tilbud fra et eierskifteforsikringsselskap. Selger og kjøper deler kostnaden for forsikringen, men det er til slutt kjøperen som er eierskifteforsikringsselskapets kunde. Da har kunden også mulighet til å oppgradere forsikringen til enda bedre dekning om det er ønskelig. Forutsatt at visse vilkår er oppfylt, har boligkjøper også angrerett. I Danmark er det i tillegg lovforbud mot at eiendomsmegleren skaffer takstmannen.

Hvordan er det når vi sammenligner med Norge? Det kjøpes tusenvis av boliger i løpet av året. Svært mange har kun vært basert på en enkel Verdi- og lånetakst. Heldigvis ser det nå ut til at Tilstandsrapporter/Tilstandstakst og Boligsalgsrapporter/Boligsalgstakst blir mer og mer vanlig over hele landet.

Vi anbefaler Boligsalgsrapport eller Tilstandsrapport for eneboliger og Tilstandsrapport for leiligheter. Les mer om de ulike takseringstjenestene her:
http://www.taksteksperten.no/tjenester

Vi støtter Forbrukerrådet i saken om et av livets største og viktigste kjøp: en trygg bolighandel for både kjøper og selger.

Les mer her: http://www.forbrukerradet.no/vi-mener/2015/fpa-bolig-2015/er-norsk-boligsalg-kjerringa-mot-strommen/

Back To Top